Napredovanje radova na rekonstrukciji Turističko-ugostiteljske škole u Splitu

Župan Blaženko Boban danas je posjetio gradilište Turističko-ugostiteljske škole u Splitu i Centra kompetencija.

– Nalazimo se na trenutno najvećem gradilištu u Splitu. Splitsko-dalmatinska županija, odnosno Turističko-ugostiteljska škola, temeljem natječaja za Regionalni centar kompetencija kojeg je dobila u 100/100 bodova je sada ovdje na gradilištu. Projekt je vrijedan 180 milijuna kuna, građevinski dio je 105 milijuna kuna, a 75 milijuna se odnosi na ‘soft’ projekte, odnosno edukaciju, opremu i sl. Dovršetak radova mora biti do kraja 2023. godine. Kako nam izvođač kaže, već sada ‘štipaju’ dan po dan, i prije dinamičkog plana, tako da će uistinu u tim rokovima se to i dogoditi – kazao je Boban i dodao kako ovo nije ovo jedini projekt kojeg Splitsko-dalmatinska županija sa svojim suosnivačima pokreće na području Splita.

– Imamo tu još jedan ‘RCK’ koji smo dobili, odnosno Regionalni centar kompetencija, a to je Obrtničko-tehnička škola vrijedna 75 milijuna kuna, gdje je građevinski dio 40 milijuna kuna, a 35 je ‘soft’ dio. Ovdje apeliram na grad Split da nam izdaju suglasnost za projekt kako bi mogli ishoditi građevinsku dozvolu jer rokovi su striktni, moramo uhvatiti rokove da nam pare ne propadnu, a ovdje je na području grada Splita. Još jednom apeliram na djelatnike i na gradsku upravu da nam što prije izdaju suglasnost na projekt kako bi mogli početi i taj RCK – poručio je.

Paralelno s tim, dodao je, u Ulici Ruđera Boškovića (Split 3) imamo projekt ICT Inkubator vrijedan gotovo 12 milijuna kuna.

– Projekt je za mlade ljude koji završe studij na Sveučilištu, kako bi mogli krenuti u poduzetničke vode u danas najprihvatljivijoj, uz turizam, grani gospodarstva, a to je ICT sektor. Mi ćemo im biti potpora. Evo taj projekt isto ide jako dobrom dinamikom. Očekujemo već u rano proljeće stavljanje u funkciju. Uz to ima i drugi niz projekata koje država radi na području grada. To je prije svega zapadni ulaz u Split, a vrlo skoro očekujemo, u narednih desetak dana i početak radova na raskrižju Stobreč. Upravo poslije obilaska ovog gradilišta ovdje imam telefonski razgovor sa ministrom Olegom Butkovićem pa ćemo precizirati točno dan i tog početak gradnje – otkrio je Boban.

Naglasio je kako je ovo jedan od najvećih projekata u obrazovnom sektoru u cijeloj Republici Hrvatskoj.

– Ja moram zahvaliti ovdje prije svega ravnatelju Ivi Biliću. Toliko energije je uložio u ovaj projekt. Financiranje, odnosno financija konstrukcija ovog projekta vam je da smo dobili 105 milijuna iz europskih fondova, 10 milijuna iz resornog ministarstva, a ostalih 65 milijuna ćemo financirati iz matičnih sredstava Splitsko-dalmatinske županije, bolje rečeno kreditnom linijom koja je već prošla Županijsku skupštinu. Na taj način smo zatvorili kompletnu financijsku konstrukciju. Isto tako ono što će sutra biti koristi od ovog projekta, da će ovdje niknuti uz obrazovni segment i jedan hotel koji će biti sastavni dio tog obrazovnog segmenta i jedinstven na cijelom Jadranu. Bit će restorani, bit će kafići… Mladi ljudi će moći teoretsko znanje koje profesori daju pretočiti kroz praksu odmah unutar ove ustanove, a druge strane bit će otvoren i za širu javnost, odnosno za prekvalifikacije, jer vidimo sami da u turizmu uistinu imamo jako velikih problema. Hvala Bogu što turizam ide galopirajući i u broju i u kvaliteti i u kvantiteti. To je dobra priča, ali mi moramo biti spremni s kadrovima kako bi uistinu mogli spremno dočekati i sljedeće sezone.

I zato Ivo hvala ti i od srca na tome. Hvala na zamišljenom projektu, a mi ćemo biti kao do sada stalna potpora svemu tome

Ravnatelj škole, Ivo Bilić, zahvalio je županu Bobanu.
Pročitajte više

Skip to content