Priopćenje – Završna konferencija

Turističko-ugostiteljska škola Split postaje najmodernija obrazovna ustanova u ovom dijelu Europe

Uspostavom infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti, Turističko-ugostiteljska škola Split postat će uskoro jedna od najmodernijih strukovnih škola u Hrvatskoj i šire s inovativnim pristupom obrazovanju jer objedinjuje moderno školstvo, od učionica do realnog sektora, i gotovo u potpunosti zadovoljava zahtjeve tržišta rada za dodatnim vještinama, kompetencijama i znanjima. Rečeno je to danas na konferenciji za medije u Splitu prigodom završne konferencije projekta " Uspostava infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Turističko-ugostiteljske škole Split", investicije vrijedne 12.295.788,85 eura od čega 3.981.684,25 eura iznose bespovratna sredstva Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 8,6 milijuna eura
financira Splitsko-dalmatinska županija (SDŽ).
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ovaj projekt nazvao je perjanicom u smislu opredjeljenja za ulaganjem u modernizaciju obrazovanja na području Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

– Uz ovaj, imamo radimo još dva regionalna centra kompetentnosti – u Obrtno-tehničkoj i Medicinskoj školi u Splitu. Također, u siječnju počinjemo radove na uređenju Centra izvrsnosti uz Sveučilište u Splitu. Time grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju podižemo na veću razinu unutar obrazovnog sustava, a prva točka i vodilja u tom procesu je upravo ovaj Regionalni centar kompetentnosti Turističko-ugostiteljske škole Split, kazao je Boban.

Ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split Ivo Bilić pojasnio je kako ta škola dobiva zgradu iznimne kvalitete i uvjeta za rad – akademis, smještajni objekt s 19 soba i dva restorana, enološki praktikum, prostor za putničke agencije, deset novih praktikuma za ugostiteljstvo i jedan praktikum za učenike s poteškoćama. Sve to protezat će se na novih gotovo 4.500 m 2 .
Dobivamo uvjete kojih se ne mogu posramiti ni najbogatije zemlje. U našem okruženju, ovakve škole neće biti, a model kojem težimo je sinergija obrazovanja i gospodarske djelatnosti, kazao je Bilić i dodao kako projekt traje do 15. ožujka iduće godine, a do sada je potrošeno preko 50% investicijskih sredstava.

Oprema vrijedna oko 3,5 milijuna eura, u 100%-tnom iznosu financirana je europskim sredstvima.

– Kvadratura zgrade sa školskom dvoranom je bila 3.600 m 2 , a sada će iznositi gotovo 8000 m 2 .
Ovo je više od klasične škole, sve s ciljem podizanja stupnja obrazovanja na višu razinu i siguran sam da će i kompetencije naših učenika dosegnuti novu razinu jer će imati sve na jednom mjestu, od učionica, praktikuma do realnog sektora. Taj akademis će raditi u realnom svijetu, naglasio je Bilić.

Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije istaknuo je važnost ovog projekta koji će promijeniti kompletnu upisnu politiku u sektoru turizma i ugostiteljstva.

– Naime, u ovom trenutku u županiji obrazujemo djecu na još 12 lokacija iz područja turizma i ugostiteljstva i sigurno je da ćemo te upisne kvote prilagođavati uvjetima u školama na način da ćemo u tim školama povećavati upisne kvote, a na drugima smanjivati jer će ova škola imati sve ono što neće niti jedna druga ne samo u Hrvatskoj, nego i u širem okruženju. To znači gotovo u potpunosti zadovoljene sve uvjete za obrazovanje na jednom mjestu i to po konceptu učenja temeljenog na radu, a ne smo ex-cathedra kako je to bilo u većini slučajeva. Uz sve to, ovaj projekt otvara mogućnost obrazovanja odraslih koje nam postaje ključ budućeg razdoblja jer taj segment do sada nismo dovoljno otkrili, a on je ključan za budućnost s obzirom na brze promjene na tržištu rada i zahtjeve za dodatnim vještinama, kompetencijama i znanjima, kazao je Đonlić.

Nositelj projekta "Uspostava infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Turističko-
ugostiteljske škole Split" je Turističko-ugostiteljska škola Split, a provodi ga u partnerstvu sa
Splitsko-dalmatinskom županijom (SDŽ) i u suradnji s Turističko-ugostiteljskom školom Šibenik,
poduzećem Grand hotel Lav d.o.o., Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Javnom ustanovom
RERA S.D.

Skip to content