Split dobiva moderni centar za obrazovanje budućih djelatnika u turizmu za cijelu županiju

Nejednake izlazne kompetencije učenika iz 15-tak srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje imaju barem jedno od zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, slaba opremljenost i nedostatni kapaciteti za moderno poučavanje, nemogućnost kontinuirane praktične nastave tijekom cijele godine i nezainteresiranosti gospodarstva za sudjelovanjem u obrazovanju, doveli su osnivanja Regionalnog centar kompetentnosti (RCK) u ugostiteljstvu i turizmu u Splitu.

Kao dio ovog velikog projekta koji će do 2023. godine uvesti novi pristup obrazovanja i unaprjeđenje ljudskih potencijala u turizmu, nedavno je odobreno 74,3 milijuna kuna od Europskog socijalnog fonda (85 %) i državnog proračuna (15 %). Za nastavak projekta uskoro se očekuje dodatnih 30 milijuna kuna Europskog fonda za regionalni razvoj te 67 milijuna kuna Splitsko-dalmatinske županije. Između ostalog, novac će se utrošiti na aktivnosti za obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje učenika i odraslih u ugostiteljstvu i turizmu prema stvarnim potrebama poslodavaca, akademiju za usavršavanje nastavnika i mentora u gospodarstvu te gradnju nove škole na mjestu sadašnje Turističko-ugostiteljske škole u Splitu, inače nositelja ovog projekta.

U sklopu nove škole bit će i svojevrsni hotel s 4 zvjezdice i 19 soba za praksu i edukacije koji će vremenom prijeći i u komercijalan rad, a uvodi se i niz novih zanimanja. Najavljuju se inovativni programi za redovite učenike te za obrazovanje odraslih kao što su voditelj (manager) hrane i pića, gastronom specijalist za dalmatinske delicije, event manager, voditelj malog hotela i voditelj prijamnog odjela hotela (šef recepcije).

– Jedna od osnovnih aktivnosti RCK će biti razvoj novih kurikuluma, kako za redovno obrazovanje tako i za obrazovanje odraslih. U Hrvatskoj je šest RCK-a koji imaju slične zadatke, a svaki centar je dobio mogućnost razviti jedan program iz redovnog obrazovanja i međusobno podijeliti ostalima. Naš zadatak u Splitu je napraviti novi program za Hotelijersko-turističkog tehničara kojeg ćemo s našim partnerima iz gospodarstva i srednjim školama iz Trogira i Bola početi eksperimentalno izvoditi predstojeće školske godine” – kazao je ravnatelj Ivo Bilić, ujedno čelnik i začetnik projekta RCK Split, s kojim je bivši ministar turizma Gari Capelli u lipnju potpisao ugovor o provedbi projekta.

U RCK Split oko trećina sredstava utrošit će se u opremanje nove, kao i partnerskih škola. Nova će se graditi na mjestu postojeće na splitskom Spinutu, a sadašnja zgrada će se dijelom srušiti te će se neki dijelovi rekonstruirati i nadograditi. Do sada je napravljen Glavni projekt, u postupku je izdavanje građevinske dozvole, a početak gradnje se očekuje idućeg ljeta. Završetak je planiran do kraja 2022. godine, tako da će sve aktivnosti RCK Split u zadnjoj godini projekta bile izvedene u novoj zgradi. Postojeća škola ima oko 2.500 četvornih, a u buduća će sa školskom radionicom imati čak 9.000 m².

Skip to content